Cele 5 etape de dezvoltare ale relației

Dacă și tu crezi că problemele și deziluziile sunt părți sănătoase ale etapelor de dezvoltare a cuplului, atunci ai mare dreptate și te numeri printre cei care au toate șansele să își contruiască un cuplu longeviv și plin de iubire.

Spre marea suprindere a unora, aceste probleme, conflicte sau deziluzionări nu sunt semne ale unei relații nesănătoase, ci din contră.

Succesul relației tale de cuplu va depinde în mare parte de anumite abilități și unelte de care atât tu cât și celălalt dispuneți:

Unde vă focusați atenția;

Cum te manifești și cum gândești când ești sub stare de stres;

Cum evaluezi diferențele dintre voi;

Cum îți conții și îți exprimi emoțiile. 

 

Recitește ce am scris mai sus.

Toate acestea vă vor fi far în cele 5 etape de dezvoltare ale fiecărei relații:

1. Simbioza

2. Diferențierea

3. Explorarea

4. Re-conectarea

5. Sinergia

Cine spune că nu există conflict în relații, e disociat de tot ce reprezintă normalitatea, iar ca specialist să poți sta centrat în tine în mijlocul furtunii sau să o poți anticipa și aborda sănătos, ține de leadership.

De ce?

Deoarece relațiile sunt o formă de dezvoltare, de maturizare și este normal ca în stadiile de dezvoltare să apară conflictul, asta dacă nu cumva cei doi rămân în simbioză forever. Adică nu reușesc să se desprindă pe sine de NOI, de relație. 

Orice dezvoltare și evoluție a unei persoane interferează cu ceva ce-a fost, iar între ce e nou și ce e vechi, o perioadă va exista conflictul. Dacă ai fumat și ulterior ai renunțat, o perioadă lungă de timp va exista un conflict între a fuma sau a nu fuma, atunci când dai de situațiile în care fumatul era o opțiune. Când vei bea cafeaua fără a fuma, o perioadă va exista în interior un conflict. Cine-l neagă e supus recăderii sigure. 

Așa și cu relațiile în general, în special cea de cuplu.

La începutul relației va exista 1. simbioza sau psihoza :)) unde e o dorință nebună de a oferi și a-ți fi oferit. Faceți totul împreună, fiecare lasă de la el și se scufundă în brațele celuilalt. Nici nu e grea partea asta deoarece hormonii ajută big time. Nu mai există separare între sine și celălalt. 

Etapa simbiotică poate dura până pe la 2-3 ani așa. 

Însă la un moment dat această etapa se consumă ca să lase loc următoarei etape de dezvoltare a relației, care este 2. REVENIREA LA INDIVIDUALISM în interiorul relației. Această etapă are extreeem, dar extrem de muult POTENȚIAL de creștere pentru fiecare și pentru cuplu, însă aici se DAU CELE MAI APRIGE LUPTE. 

Aici apare prima CRIZĂ existențială a cuplului. Modul de soluționare va da tonul întregii relații. Dar potențialul este enorm aici. 

Dacă în perioada simbiotică cei doi au făcut un pas care le-a schimbat total statutul ( apariția copiilor, mutatul în altă țară, pierderea cuiva drag, pierderea serviciului sau orice ar putea împiedica evoluția individuală), asta va împiedica sau amâna mult trecerea de la primul stadiu de dezvoltare la cel de-al doilea. 

Primul, simbioza, unește, face din 2, 1 iar pasul al doilea, individualizarea, readuce sinele însă în interiorul relației, un fel de a spune că din 2 redevine 1 șlefuit. 

Acest dans (din 1 etapă în ce-a de-a 2) este VITAL pentru sine și pentru cuplu. Acest dans dacă îi este necunoscut chiar și terapeutului, poate prelungi enorm de mult perioada simbiotică (1) saaau o poate încărca negativ pe cea de început de diferențiere(2). 

Mai multe informații despre celelalte etape voi pregăti pentru programul transformațional ce-l pregătesc pentru cupluri pentru anul viitor.

Voi alege 3 cupluri cu care voi face un grup și vom lucra intens la dezvoltarea și creșterea lor. Voi alege 3 cupluri care își doresc să se conecteze la un nivel profund și să crească împreună. 

Ca să ofer un context mai larg, cuplurile de obicei aleg consilierea/ terapia/ coachingul într-una dintre etapele acestea:

1. Vor să se conecteze la un nivel profund și să se dezvolte împreună

2. Vor să se despartă și nu știu cum să procedeze cu împărțirea bunurilor, cum să anunțe copiii și cum să transforme resentimentele astfel încât să-și continue o relație de amiciție

3. Să ia o decizie: să se despartă sau nu/ să facă un copil sau nu/ să se mute sau nu etc.

Programul pe care-l creez acum se va adresa DOAR celor din prima categorie, cei care au conștientizat și își asumă deja propria dezvoltare și care vor să-și ducă și cuplul la următorul nivel, astfel încât să-și poată construi baza cât mai solidă. Celor care știu că fericirea în cuplu este o muncă de echipă și care sunt dispuși să-și sumetece mânecile și să pornească să construiască împreună.

Fericirea în cuplu este o alegere!

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.