La început era cuvântul. Și ce minuni au urmat după!
Cuvintele, aceste uși cu balamale care se deschid în ambele sensuri. Aceste invitații în casa sufletului și a trecutului. Acele punți de legătură între lumi și între oameni.
Cuvintele leagă. Cuvintele dezleagă. Cuvintele crează, cuvintele distrug. Cuvintele sunt aur pur. Sunt cuvinte care ating și cuvinte care frig.
Cuvintele au rolul de a îmbrăca orice haină li se oferă. Sunt cuvinte care vindecă și cuvinte care rănesc și nu de multe ori sunt chiar aceleași cuvinte. Contează cum sunt ele folosite.
Și pentru că fac parte din limbajul zilnic, de multe ori cuvintele își pierd valoarea lor nestemată. Devin puncte oarbe din conversații, când de fapt ele sunt baza de pornire și chiar structura dialogului. Întotdeauna m-au fascinat fluiditatea lor, utilitatea dar și folosirea inadecvată a acestora. M-a suprins dintotdeauna lipsa atenției unor oameni în direcția lor, a celor mai importante unelte ale comunicării.
În dialog și nu numai, în spatele unui cuvânt stă o hartă întreagă. Ce înseamnă harta? Tot ceea ce credem fiecare despre lume sau despre o situație anume. Programarea neurolingistică a mers până într-acolo încât a destructurat și cea mai mică așezare a cuvântului într-o frază. Modul în care spunem, cum spune, cum alegem să folosim cuvintele și când, ne oferă indicii clare despre modul în care are un om structurată realitatea. Da, atât de importante sunt cuvintele pe care le folosești. Și nu doar cuvintele, ci și haina pe care acestea o îmbracă.
Îmi place să analizez cuvintele și să le descopăr sensul din spate. Întotdeauna am fost pasionată să descopăr și să înțeleg de ce cineva a folosit un cuvânt anume și nu a ales altul. De ce în loc de stresant a ales provocator, de ce în loc de relație a ales concubinaj, de ce în loc de durere a ales neplăcere. Ce anume determină ce alegem și cum alegem din multitudinea de cuvinte pe care le avem disponibile?
Și de multe ori am fost suprinsă să aflu că de fapt credințele și modul în care fiecare se raportează la realitate, face selecția între ele. Însă ce mai face diferența este și greutatea cu care acestea vin la pachet. Deodată ele nu sunt doar cuvinte, ci sunt povești întregi. Cuvântul casă are o sumedenie de imagini, de stări și de emoții atașate. Cuvântul idiot are de asemenea o sumedenie de tipare atașate. etc. Iar aceste tipare sunt atât specifice fiecărui individ, cât și generice la nivel de nație sau de generație.
Zilele trecute un client mi-a spus că orbitează în jurul unei persoane pe care o place și că dorește să se apropie mai mult. Nimic deosebit ai spune, nu? Ei, acel orbitează este cheia către o întreagă lume care ascunde o sumedenie de povești despre tiparele relaționale. Orbitarea înseamnă a nu se atinge vreodată, a nu se apropia. Oare e ciudat că până acum nu s-au atins deloc? Ai spune că e întâmplător. Te contrazic.
Putea folosi „ne intersectăm”, „dăm unul peste celălalt”, „ne împiedicăm”, ” ne ciocnim” etc, orice ar implica intersecția apropiată, nu distanța. Însă acest orbitat nu este ales întâmplător. Implică o teamă de apropiere. A înseamnat aur pur pentru sesiune.
Pentru client a fost o cheiță care a deblocat multe povești inconștiente. A deblocat multe frici latente. A deblocat multă conectare și nevoie de contact. A deblocat multă încordare și lipsă de înțelegere.
Ce minune, nu? Să poți vindeca răni observând doar cuvintele pe care le folosești. Mi se pare fabulos că avem șansa atunci când practicăm atenția deliberată.
Alegem și folosim doar cuvintele care reflectă poveștile din mintea noastră.
Dacă te afli într-un impas și nu înțelegi de ce nu reușești să înaintezi, dacă nu ai șansa de a lucra cu cineva individual, te îndrum să iei o coală albă și să începi să scrii despre doar ca să observi ce cuvinte alegi ca să-ți desenezi povestea despre situația respectivă. Nu te cenzura, scrie ce crezi cu adevărat și apoi analizează ce concluzii poți trage pe baza cuvintelor folosite.
Te susțin ele în procesul rezolvării problemei sau te afundă tot mai rău în ea?
Educația relațională este o alegere!
Cu drag,
Laura
p.s. În data de 8 Decembrie lansez primul workshop dedicat educației relaționale. Ține aproape pentru a te înscrie deoarece vor fi locuri limitate.