Ai observat că atunci când încerci să dai un feedback unei persoane, ori habar n-are că este așa sau că începe să se justifice? În funcție de răspunsul pe care-l primești, poți evalua etapa în care se află persoana respectivă și prin oglindire, poți valida cam pe unde te afli și tu prin viața ta.
Asta deoarece există diferite etape în procesul schimbării.
Da, da! Oamenii se schimbă!
Prima este NECUNOSCUTUL – acea etapă în care nu ești conștient de obiceiul, comportamentul pe care-l ai, chiar dacă primești feedback.
Al 2 a e CONȘTIENTIZAREA – observi că există.
În cât timp se trece de la 1 la 2? Asta depinde de egoul persoanei și cât de mult i se pune mintea în cale.
A3a etapă și cea mai periculoasă, deoarece se poate întinde pe ani de zile, este reprezentată de JUSTIFICARE. Aici intră povestea cu victimizarea, o știm cu toții, n-are rost să mai intru în detalii.
În etapa aceasta merge mottoul: “Daca vrei să schimbi, găsești o cale, dacă vrei doar să te plângi, găsești motive!”
A 4 a este OBSERVAREA – care este cea mai puternică etapă și necesită timp. Important este să nu ne identificăm cu această observare deoarece este fină linia dintre pură observare și judecată de sine.
A 5 a este reprezentată de ACHIZIȚIA sau ÎNVĂȚAREA unui obicei/ comportament nou.
4 și 5 se pot inversa.
Și abia în a 6a etapă apare SCHIMBAREA efectiv.
Dar știu care e faza mișto aici? Că asta se cam petrece fără să mai faci ceva, e subtilă așa. Ulterior realizezi sau abia când primești un feedback de la cineva din exterior.
Pasul 6 consider că nu se poate inversa în niciun fel deoarece schimbarea va fi de fapt o înlocuire a unui obicei/comportament vechi cu unul nou.
Unii ard etapele rapid deoarece când pășești pe drumul acesta al schimbării, viața te cam pune în fața experiențelor necesare și nu prea mai există cale de întors.
Alții parcurg mai agale procesul. Important este ca schimbarea să fie recunoscută, apreciată și menținută, astfel încât să se creeze o experiență ce se dorește repetată.
Și ce mai accelerează sau încetinește procesul schimbării e fix egoul. Cu cât e mai umflat, cu atât șederea în etapa 3 devine mai lungă și greu de depășit.
În cuplu este nevoie ca măcar unul dintre cei doi să fie conștient de acest proces al schimbării și de etapele sale.
Educația relațională este o alegere!