Cărți de pus la suflet – recomandari pentru luna Noiembrie

Deoarece sunt reduceri foarte mari pe Elefant care mai durează doar câteva ore, m-am gândit să-ți recomand câteva cărți pe care le-am citit și care mi-au șlefuit drumul.

Îmi este foarte greu să fac o listă, deoarece mi-am cumpărat și am citit atât de multe cărți în ultima perioadă, încât mi-ar trebui 7 articole să scriu despre ele.

Am scris mai jos o listă scurtă bazându-mă pe ce mi-a transmis intuiția să recomand, împreună cu motivele pentru care o fac. Unele nu le-am mai găsit pe stoc la Elefant, ți-am dat link de la Cărturești sau Libris. Ce vreau să subliniez este că ele și-au făcut simțite efectele împreună, separat și atunci când am căutat răspunsuri 🙂

Dar înainte de a-ți comanda vreo carte vreau să-ți zic un secret pe care l-am aflat acum ceva vreme, tot dintr-o carte. Ca să iei cât mai multă valoare, imaginează-ți că ești la o discuție, la cafea cu o prietenă și îi adresezi o întrebare, care constă în intenția cu care vei citi cartea. Mai pe scurt, stabilește-ți o intenție ( poate fi sub forma unei întrebări) – cum pot avea mai multă încredere în autenticitatea mea, cum pot avea curaj etc. Nu conteaza titlul cărții cât contează intenția ta. Chiar dacă vei citi beletristică, este posibil să te apuci de investiții după ce vei citi Sandra Brown…

Crede-mă că funcționează extraordinar și vei înțelege după ce vei citi ce mi-a adus mie Arta simplității. Și nu doar aceea, ci toate. De asta pentru unii oameni au un impact și poate pentru tine nu, sau invers. Deci?

Ce intenții îți stabilești pentru urmatoarea carte?

Cărți despre autenticitate ( așa cum am văzut-o eu)

Arta simplității  încep cu ea deoarece este cartea pe care am recitit-o de cele mai multe ori în ultima perioadă.

A fost dragoste la prima citire. La nivel superficial am găsit aici sfaturi despre cum să trăiești cu mai puțin, cu eleganță si disciplina în toate domeniile, începând cu propria locuință.  Nu cred că o carte a produs schimbări mai profunde ca aceasta, însă menționez că am citit-o într-o perioadă a vieții în care mi-am dorit simplitatea, însă nu știam de unde să o apuc. Ca rezultate am început să economisesc ( ciudat că după nicio carte de finanțe personale n-am reușit să fac asta), să învăț să mă detașez de lucruri, să le ofer spațiu, să fiu atentă la calitatea obiectelor și nu la cantitatea lor. Pot spune cu mâna pe inimă că a produs o schimbare semnificativă în viața mea.

Fericirea trăiește în spații mici și Arta de a pune lucrurile la locul lor  împreună cu Magia Ordinii Marie Kondo, au adus pe radarul existenței mele, aptitudini și concepte pe care nu le consideram atât de importante până atunci.

The Paradox of choice , o altă lectură obligatorie disponibilă doar în limba engleză ( Cărturești n-o mai are pe stoc) din câte văd. Este o lectură care mi-a deschis ochii asupra paradoxului deciziilor și cum, de fapt, un număr ridicat de opțiuni blochează și chiar sabotează în luarea deciziilor. Cu referințe științifice, Barry demontează mitul cantității și ne arată cum mai puțin înseamnă mai mult punând totodată lumina pe efectele nocive ale diversificării. Cu cât mai mult cauți, cu atât ești mai predispus erorilor de decizie. Este un MUST această carte.

The power of habit este un MUST! N-aș putea să-i cuprind valoarea în câteva rânduri, zic doar că a stat peste 60 de săptămâni în lista New York Times cu top cele mai vândute cărți. Dacă te lupți cu un obicei de care nu reușești să scapi, pune mâna pe cartea aceasta și îi vei înțelege rădăcinile și de unde să începi să sapi.

Just Babies: The origins of good and evil – o carte din care am înțeles ( prin explicații științifice) de când putem diferenția binele de rău și care sunt setările pe baza cărora operăm. Am fost suprinsă să aflu că din momentul în care copilul este capabil să perceapă vizual formele ( parcă 6 luni) poate face diferența între un comportament bun și unul rău.

Șlefuitorul de diamante – una dintre cărțile care-ți schimbă percepția asupra vieții și asupra modului în care percepi realitatea.  Alături de Karma Iubirii și de Managementul Karmic sunt lecturi asupra carora îți recomand să-ți lași inima să bată și să rezoneze.

Cărți despre iubire și echilibru 

 Cele cinci limbaje ale iubirii – o carte pe care s-o citești însă de care să nu te atașezi. O carte care scoate la lumină diferențele pe care le avem ca oameni și implicit parteneri de cuplu și modurile în care ne putem întâlni în iubire, la mijloc. Este o lectură pe care ți-o recomand ca să-ți faci o idee, însă de care am să te rog să nu te atașezi pentru că am văzut cazuri în care limbajul a fost folosit ca mijloc de manipulare în cuplu, și nu îți doresc asta.

Tot ce a scris Osho. Prima cartea pe care am citit-o a fost Când pantofii nu ți se potrivesc și de acolo m-a captivat.

Orbi noua carte a scriitoarei Petronela Rotar, căreia îi voi dedica un articol separat. Este o radiografie milimetrică a disfuncționalității tiparului românesc a relației de cuplu.

Efectul de lună de miere – mi-a plăcut enorm de mult comparația pe care a făcut-o Bruce Lipton dintre iubire și epigenetică. Și cum compară el relațiile autentice cu metalele rare. Genial!! Bruce este un biolog renumit și a mai scris o altă carte de referință Biologia credinței.

Veronica se hotărăște să moară este una dintre cărțile mele de referință. Mi s-a părut de o profunzime ieșită din comun, deși cartea își dă în vileag misiunea abia în ultima pagină. A fost o carte pe care am desconsiderat-o ca mai apoi s-o iubesc enorm. Paulo a fost și rămâne unul dintre scriitorii cu care rezonez cel mai bine.

Prin cartea asta și prin Zorba Grecul a lui Nikos Kazantzakis, am primit cea mai puternică infuzie de dragoste de viață. Zorba Grecul este cred, pe lângă Biblie, cartea care-mi stă lipită de suflet. Pentru mine reprezintă cea mai vie și memorabilă carte. Cum m-am identificat cu Zorba, nu cred că m-am identificat cu niciun alt personaj de poveste. Sublim.

 

Îți doresc spor la citit!

 

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.