Ai încercat cumva până acum metode de a îți învinge tendința de a amâna lucrurile? Dacă da, cât de satisfăcătoare au fost rezultatele?
Îți recunosc că mie nu mi-au ieșit deloc metodele alea în 5 pași simpli sau 10/ 15 până n-am aflat cauza problemei și că amânarea în esență înseamă renunțarea la durere.
Cum?
Amânarea în esență înseamă renunțarea la durere.
Undeva în mintea noastră există credința că prin amânare se renunță de fapt la durere. Știu că n-are nicio logică, dar haide să fim serioși! Dacă ar exista logică în deciziile noastre, amânarea n-ar avea ce căuta, mai ales când avem în față termene limită.
Să presupunem că ai de predat un proiect la muncă până la finalul lunii Decembrie. În prima fază te entuziasmează pentru că percepi ca pe o noutate, provocare și abia aștepți să începi. Te entuziasmează prezentul și începutul ( asta pentru că încă n-ai apucat să te proiectezi în viitor, în momentul în care ai avea proiectul terminat). Ușor, ușor, pe măsură ce trece timpul, începi să te gândești la rezultatul final și brusc încep să te învăluie „gândurile negre”:”Dacă n-o să reușesc/ dacă o să mă fac de râs/ dacă o să fie un eșec/e un proiect greu etc”
Și uite își face simțită prezența DUREREA. Durerea atașată rezultatului final. Și brusc entuziasmul de la început piere și apare frica de (o potențială) durere. Mintea ta are o singură misiune, de a te ține departe de durere. Deci, ghici ce va face și aici? Îți va trimite mesaje care te vor face să amâni/eviți pe cât de mult posibil îndeplinirea obiectivului care aduce la pachet durerea, crezând că dacă s-a îndepărtat de pericol, va trece. Ea n-are habar că acel obiectiv va trebui îndeplinit odată și odată…
Oricât de ilogic pare, mintea crede că prin amânare evită durerea și că este mult mai în siguranță în prezent.
Am dat un exemplu întâmplător cu proiectul la muncă, poate fi orice alt obiectiv sau dorință, cum ar fi să-ți cumperi ceva sau să renunți la o relație toxică. Dacă amâni, e clar multă durere atașată de rezultatul final ( chiar dacă poate prezentul este mai dureros decât orice posibil viitor, cel puțin e o durere cunoscută).
Misiunea ta este să-ți fentezi mintea atunci când o vezi că acționează în direcția asta. Când o vezi că te împinge spre amânare, fă-o să se răzgândească. Cum?
Atașează-ți de trecut, prezent și viitor durerea de a nu-ți duce la îndeplinire obiectivul propus. Multiplică durerea de 10 ori și vezi ce-ar însemna să nu-ți atingi obiectivul. Ce ar însemna ca relația toxică să se contamineze încă de 10 x și asta să se întindă pe ani de zile. Cum te-ai simți, cum ai arăta, cum i-ai influența pe cei din jur, cât de dureros ar fi etc.
Adu-ți aminte că nu suntem conduși de realitate ci de percepțiile noastre asupra ei, despre cum credem noi că vor evolua lucrurile. Iar percepțiile, slava Domnului, sunt 100% în controlul tău.
Succes!
Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.