28 Iulie 2016 – Bucureşti ora 23:30, ultimul metrou spre casă, aproape gol, la staţia Eroilor se urcă un bărbat de aprox. 30 de ani cu vizibile tulburari psihice.
Scrutează metroul cu privirea şi se aşează fix lângă o doamnă singură care avea în jur de 50 de ani, nepăsându-i o clipă de spatiu personal al doamnei.
O întreabă cât este ceasul total neinteresat de oră, moment în care aproape se urcase pe scaunul dânsei. Doamna vizibil panicată s-a ridicat (cu spatele la el) şi s-a aşeazt la uşa din imediata apropiere. Evident că a urmarit-0 si s-a aşezat fix în spatele dânsei. Din fericire ceva i-a atras privirea si a plecat, aparent renuntând la victima sa.
Sper norocul dânsei a coborât la aceeaşi staţie de metrou ca şi noi, însă a plecat glonţ spre ieşire, moment în care evident că tipul a urmarit-o pe scarile rulante aşezându-se fix în spatele ei. Atât de aproape încât îi atingea urechea cu gura şi apoi a început să-i strige ” mami, mami!”. Fiind pe aceeasi treapta cu el, doamna a îngheţat efectiv nici măcar nu a reuşit să se mai mobilizeze să urce încă o treaptă Era atât de traumată încât nu a mai schitat nici macar un gest, stând tot timpul cu spatele către el, nemişcată!
Atunci a fost momentul în care împreună cu Andrei am considerat că este momentul să intervenim calm şi calculat, dând impresia că o cunoaştem pe doamnă, oprind-o ( dând-o deoparte) să o întrebăm ce mai face. Evident că bărbatul a fost brusc deturnat de la planul său şi suprins de turnura evenimentelor, a plecat foarte nedumerit evitând astfel o situaţie cu un potenţial agresiv.
Există momente în viaţă în care, din nefericire, vom fi puşi în situaţii imprevizibile ca aceasta şi cred ca ar fi de ajutor să las aici câteva recomandari ce cred ca pot fi utile:
1. Niciodată, dar niciodată să nu întoarceţi spatele unui potenţial agresor!! Deveniţi victimă sigură! Verificaţi pe cât posibil să vedeţi dacă are obiecte ce vă pot pune viaţa în pericol.
2. Oricât de ruşinos ar părea iniţial, cereţi ajutorul oricui se afla în zonă. Opriţi-vă sub pretextul că întrebaţi cât este ceasul ca mai apoi să le spuneţi adevărul. Sunaţi la poliţie, prefăceţi-vă că vă este rău şi că trebuie să vă opriţi că aţi uitat ceva.
3. Nu lasaţi agresorul în spatele vostru! Niciodată nu pierdeţi contactul vizual cu agresorul. Fix asta vrea!
4. Ascultaţi-vă primele semnale ale corpului! Deoarece iniţial ne şopteşte iar apoi ne blocheaza simţurile şi intra pe pilot automat dacă nu-l ascultăm. Organismul nostru are un mecanism de aparare ce parcurge 3 etape : fugi, luptă şi îngheaţă. Voi povesti în altă postare despre cele 3 mecanisme.
5. Dacă vă simtiţi în pericol, alăturaţi-vă unui grup sau unei alte persoane. Cresc şansele de reusită. Doamna ştia sigur încă din metrou că tipul are probleme psihice şi că este focusat pe dânsa, însă a continuat să meargă singură fără să ceară ajutorul.
6. Nu asteptaţi să ajungeţi în stadiul de îngheţ/ imobilizare, fiţi atenţi dinainte la corpul vostru. Iniţial o să transmită semnale de fugă- simţiţi greutate în picioare. Dacă nu-i daţi ascultare va trece în modul de luptă şi v-a vasculariza puternic membrele superioare ca să se pregătească de o luptă si dacă nici acest semnal nu a fost receptat, intră în imobilizare. Imobilizarea se întamplă doarece consideră că este o situaţie ce pune întregul organism în pericol şi începe să vascularizeze organele vitale pentru a le apăra de un potenţial atac, moment în care restul funcţiilor sunt la minim. Ceea ce i s-a şi întamplat doamnei.
7. Nu subestimaţi niciodată situaţia!
8. Dacă sunteţi martori la un astfel de eveniment şi nu deţineţi măcar un minim nivel de înţelegere şi acţionare în situaţii cu potenţial agresiv, solicitaţi ajutorul. Incercaţi să divagaţi cursul acţiunilor atât cât se poate, rămânând în siguranţă.
9. Pe cat posibil eliberaţi-vă mâinile, scăpaţi de tot ce aveţi în mâini şi care vă poate incomoda.
10. Zgâriaţi pe faţă şi apoi tipaţi că aţi fost atacat/ atacată.
11. Telefoanele, lasaţi-le deoparte când vă apropiaţi seara de casă! Tineţi-vă mâinile libere, atenţia alertă şi cheile în mână. În cazul unui eveniment nefericit dacă frica vă v-a paraliza conştientul, va intra sistemul simpatic (setarea de siguranţă a creierului) în acţiune şi va ataca cu ce are la îndemană. Sper!
12. Nu vă bazaţi pe ceilalti că vor lua atitudine!! Repet, nu vă bazaţi pe asta. Exista fenomenul de DEINDIVIDUALIZARE, mai exact se produce o stare de pierdere a identitaţii ce are ca efect diluarea sentimentului de responsabilitate socială. ( Gustav Le Bon – psihologia mulţimilor). Prin urmare, dacă vreodată veţi fi martori/victime la orice fel de eveniment iar în jur se va afla o mulţime, luaţi atitudine dând ordine: ” tu sună la politie/ tu, adu apa etc”. În acele momente oamenii sunt în stare de soc şi se simt diluaţi în mulţime. Vor spune că ceilalti vor lua atitudine şi aşa nimeni nu v-a face nimic.
Când carţile de dezvoltare personală salvează vieţi
Am experimentat personal acest fenomen fiind victima ( pieton) a unui accident de maşină. După ce am fost acrosată de pe trotuar unde mă aflam împreună cu alte 3 colege de facultate, de o maşină, revenindu-mi din şoc am observat că aveam pe margine spectatori terifiaţi care efectiv stateau nemişcaţi. Ca la o piesa de teatru. Ştiind despre studiul mai sus menţionat, am luat atitudine şi i-am întrebat dacă sunaseră la salvare. Evident că nu! Le-am cerut apă, şerveţele şi le-am cerut să ne cheme o salvare. Mda! Adrenalina 🙂
Este obligatoriu ca atunci când suntem conştienţi să avem grijă de noi şi pe cât de mult posibil, să nu avem aşteptări de la ceilalţi în situaţii de stres deoarece fiecare reacţionează atât de diferit.
Prezenţă de spirit şi atenţie 100%.
Sper să fie doar o lectură şi să nu se întample nimănui, doar am simţit să trag un semnal de alarmă şi să îndemn la prudenţă şi atenţie.
Dacă aveţi alte sfaturi elementare ce pot ajuta în astfel de situaţii, vă rog să le împărtăşiţi! Cine ştie când pot fi de folos?! Eu sper că niciodată!
Îţi doresc să-ţi asumi responsabilitatea unei vieţi trăite din plin!
E rândul tău…
Dacă ţi-a plăcut, te invit să împărtăşeşti ce a rezonat cel mai mult cu tine şi de ce.
Lasa un comentariu mai jos şi spune-mi ce ţi-a atras atenţia.