O sa fie 2017 un an plin de curaj pentru tine?

Tu ce-ai decis pentru 2017?

Suntem deja la final de Ianuarie şi e posibil să-ţi fi pregatit deja o listă cu obiective sau visuri (eu le numesc ţinte) pentru restul anului. N-ai făcut-o încă? Atunci ia un pix, treci la treaba şi dă-ţi voie să visezi. Însă înainte de a te apuca de treabă, aş vrea să-ţi scrii pe prima pagină întrebarea din titlu: O să fie acesta un an plin de curaj pentru mine?

Poate ţi-e familiară experienţa pe care am povestit-o pe Facebook şi pe care am decis s-o trăiesc pe data de 2 Ianuarie 2017, când m-am scufundat pentru prima oara în viaţa mea în ape deschise (ocean) la 13 m adâncime cu toate că doar cu o zi înainte n-am putut face asta într-o piscina de 70 cm, după 20 şi ceva de repetări. Nu reuşisem să trec peste un exercitiu aparent banal pentru unii, cel de a îţi umple masca voit cu apă şi de a expira pe nas. În loc să expir, inspiram şi aşa aproape i-am lăsat fără apă în piscină.

Insă nu despre asta vreau să-ţi vorbesc astăzi ci despre CURAJ. Curajul de a face lucrurile de care te temi cel mai mult având în minte că drumul şi nu destinaţia, e plin de comori.

Te-ai întrebat vreodată cu adevarăt ce reprezintă curajul pentru tine sau de ce unii au curaj iar alţii nu? Până la urmă ce-i diferenţiază?

Conform DEX ’09 CURÁJ s. n. Forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel; îndrăzneală, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate, bărbăție.

Curajul este o forţă (morală), iar forţa ad literam este capacitatea pe care o au ființele vii de a depune un efort, de a executa acțiuni fizice prin încordarea mușchilor; putere fizică, vigoare, tărie.

 

„Muschii tăi face ce vor” sau îi antrenezi conştient?

 

Deci curajul nu este ceva ce primeşti de la natura sau prin noroc?  Curajul până la urmă este exact muschi, iar muşchii ca să fie puternici se antrenează, altfel riscă să se atrofieze.  Antrenament, antrenament, antrenament…

Insă şi antrenamentul la bază este o DECIZIE. Iar deciziile îţi aparţin atât timp cât ţi le asumi.

 

Cum ar fi dacă ai decide ca acest an să fie cel în care dai dovada de curaj şi acţionezi în direcţiile în care ai tot evitat să o faci ?

Te invit să te gândeşti întâi ce înseamnă un act de curaj în viaţa ta.

Poate însemna:

– să ceri ceea ce ai evitat dintotdeauna să ceri;
– să spui ceea ce ai ţinut captiv în tine până acum din frica de a fi respins/ă;
– să călătoreşti acolo unde ţi-ai dorit dintotdeauna. dar ai tot amânat momentul;
– să-ţi împingi zona de confort ca să poţi evolua;
– să iesi din relaţia în care te simţi captiv/ă că să te poţi mai apoi regăsi;
– să-şi dai demisia şi să lucrezi la visul tău;
– să începi businessul pe care-l planifici de ani de zile şi pe care l-ai tot amânat spunându-ţi că nu eşti pregatit/ă;
– să-ţi înfrunţi fricile care te tin captiv;
– să înveţi o limbă straină care te poate ajuta să-şi redefineşti viaţa pe alte coordonate;
– să faci cursul/ facultatea pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna;
– pur si simplu să îndrazneşti să visezi departe.

Pentru mine primul pas plin de curaj a fost să îmi înfrunt teama de moarte prin scufundarea în ocean, iar al doilea pas plin de curaj dar îl reprezintă lansarea acestui blog.

Pentru mulţi 2016 a fost un an al evitării, al căutării de scuze, al lui „de ce şi pentru că”.

Insă evitarea este o strategie pe termen scurt de fentare a disconfortului, însă îţi garantez că este în schimb o strategie pe termen lung de garantare a suferinţei.

 

Ia un pix şi o foaie şi scrie mare – Va fi 2017 un an plin de curaj pentru mine ? Apoi citeşte fraza cu voce tare. joacă-te cu intonaţia şi pune emoţie în cuvinte.

Doar nu lăsa şi anul acesta să treacă! Tu ce-ai amanat pana acum si simti ca nu mai poate astepta?

Comorile sufletului tău bat la uşă. Deschizi?

 

E rândul tău…

Dacă ţi-a plăcut, te invit să împărtăşeşti ce a rezonat cel mai mult cu tine şi de ce.

Lasa un comentariu mai jos şi spune-mi ce ţi-a atras atenţia.

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.