Hai să vorbim ca să ne înțelegem – comunicarea în cuplu

Cele mai multe probleme din relațiile de iubire apar atunci când nu știm să ne comunicăm nevoile într-un mod calm care să nu facă cealaltă persoană să bată în retragere, să ne cerem respectate limitele, să spunem ce ne deranjează și să știm să ascultăm.

Problemele apar de obicei când nu știm să facem diferența dintre comportamentul persoanei și persoană.

De exemplu, atunci când într-o dimineață, iubitul sau iubita ta, nu duce gunoiul așa cum se presupune că ați agreat împreună sau atunci când nu face curat sau nu-și ține promisiunea. Atunci când după o perioadă de acceptare în care ai ținut în tine frustrarea ( că mna au mai fost dăți când n-a dus gunoiul și ai tăcut), începi brusc să te enervezi și ajungi să-l sau s-o jignești. Ajungi să-l/ s-o faci neserios/a, nesimțit/ă, nepăsător/nepăsătoare ( fiecare cu vocabularul său:) ) etc

Ce se întâmplă de fapt este că din păcate ajungem să judecăm persoana per ansamblu, când sănătos ar fi să ne referim strict la comportamentul persoanei. Pentru că de fapt suntem deranjați de comportamentul specific al persoanei.

Atunci când la mijloc apar jignirile, relația începe ușor, ușor să scârțâie. Și o jignire va atrage întotdeauna altele după ea. Iar în jignire nu există nici o bază de la care se poate construi pe mai departe.

Ok, l-ai/ ai făcut-o prost/ proastă, și acum ce? Celălalt se va simți rănit ( evident) va intra în argumentare și se va îndepărta de tine. Câteodată chiar nu știe și nu înțelege ce vrei de fapt pentru că tu începi să ridici tonul.

Metoda X Y Z

Una dintre tehnicile de aur în comunicarea echilibrată, este metoda X Y Z.  Această metodă necesită ca tu să te cunoști și să-ți cunoști nevoile.

Cum și de ce funcționează ?

Păi funcționează minunat pentru că separa comportamentul de persoană.

Când faci X, asta mă face să mă simt Y, mi-ar plăcea să faci Z.

„Când nu duci gunoiul, asta mă face să mă simt neapreciată/ neiubită etc, mi-ar plăcea să știi de asta și să-l duci așa cum am agreat împreună/ ai promis. Dacă există ceva ce te împiedică să faci asta, mi-ar plăcea să știu din timp ca să putem găsim o soluție împreune, altfel o să ajungem să ne reproșăm iar asta ne va îndepărta.”

Nu conține nici un afront la persoană, ci vorbește despre cum un gest te face să te simți, identifică specific gestul și dă și soluții.

Parcă îți aud rezistențele cum încep să mă contrazică: s-o crezi tu că e așa ușor/ la mine e altfel/ e greu/ de-ar fi atât de simplu etc

Am să te rog să nu mă crezi și să încerci să mă contrazici aplicând. Vezi doar că este necesar ( și cel maj indicat) să exersați împreună, când totul e calm și pe gesturi care-ți plac. „Când te uiți la mine așa, privirea ta mă face să mă simt dorită/iubită/apreciată etc, mi-ar plăcea să …. 

Ca să pot învăța și memora tehnica, la început eu mi-am scris-o pe foaie și am exersat-o singură în oglindă, pentru că nu eram într-o relație când am aflat de ea 🙂 mi-a fost extrem de utilă și indirect m-a ajutat în toate domeniile vieții, inclusiv în business, putând să separ comportamentul și să-mi exprim părerile fără teama de a jigni pe cineva.

Cred că nu este necesar s-o mai spun ,dar condiția de bază ca un cuplu și ca metoda să funcționeze și să dea rezultate este ca ambele persoane care să-și dorească să fie împreună și să lucreze la asta. 🙂

Iar dacă nu ești într-o relație, procedează cum am făcut eu: foaia și oglinda.

Spor și iubire!

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.