Învață să taci

Omului îi trebuie doi ani să înveţe să vorbească şi o viaţă să înveţe să tacă. Confucius

Știu că îți dorești să ai relații autentice. Mai știu că îți dorești să ai o relație de cuplu împlinită, să fii văzut ca un prieten de încredere sau să ai succes în viața profesională. Că-ți dorești să înveți lucruri noi, să evoluezi și să-ți duci diverse aspecte din viața ta la un alt nivel.

Dar ce mai știu despre tine este că-ți place să te auzi vorbind 🙂 sau altfel spus, să dai sfaturi, să emiți păreri ferme și că-ți este al naibii de greu să…săăă taci. Da, știu cât de greu este să taci și să asculți omul din fața ta.

De unde știu?! Văd asta în jurul meu atât de des dar mă și văd în acțiune… Cel mai greu lucru de învățat în profesia pe care mi-am ales-o, a fost să învăț să tac. Vorbesc extraordinar de mult și mai ales când se discută de comportamentul uman, iar exercițiul tăcerii a fost piatra mea de temelie.

Din dorința de a oferi lumii ideile tale, de a ajuta, îți stopezi evoluția și nici nu le dai voie celorlalți să se exprime și să fie autentici. Atunci când vorbești mai mult decât asculți, pierzi informații și experiențe valoroase și cel mai trist e că îți răpești șansa de a cunoaște cu adevărat omul din fața ta.

Cel mai frumos dar

Știi care este cel mai frumos dar pe care ți-l poți face și care-ți va oferi mai multă conexiune umană decât orice alt lucru pe care-l poți face? Să taci! Învață să exersezi tăcerea.

Îți dau un pont pe care l-am învățat în școala de psihoterapie și pe care însă va trebui să-l exersezi zilnic. În momentul în care interlocutorul tău a terminat fraza, nu te grăbi să îi răspunzi, în schimb începe să numeri foooarte încet: 100, 101, 102, 103, 104, 105, fă o pauză și apoi spune-i ce aveai de zis. Asta dacă mai ai loc, deoarece mintea umană are tendința de a umple spațiile iar cel din fața ta va avea spațiu să își exprime gândurile iar tu vei avea ocazia să-ți cunoști cu adevărat prietenii.

100, 101, 102, 103, 104, 105…. Până data viitoare îmi doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic și să fi exersat exercițiul tăcerii cu cel puțin 5 persoane diferite.

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.