Bine te-am regăsit!
Continuăm astăzi cea de-a doua parte a strategiei de investiție a încrederii în sine. Prima parte o poți accesa aici. Am adus o mică modificare articolului de ieri numerotând și ultimul pas. Am uitat 🙂
Însă înainte de a începe vreau să mă asigur că ai citit articolul de ieri și cel mai important, că ai parcurs ultimul pas. Buuun!
Ai reușit! Felicitări!
7. Acum (presupunând că ai urmat pașii) dă-ți voie să apreciezi și să te recompensezi pentru efortul pe care l-ai depus, pentru că ceea ce tocmai ai făcut este extraordinar de important și de valoros pentru tine. Felicitări că ți-ai acordat timp! Ridică mâna dreaptă în sus, palma orientată către spate, îndoaie mâna de la cot și bate-te cu palma pe spate :))) Bravo! Dă-ți voie să te bucuri de reușită. Vreau să atașezi cât mai multe emoții pozitive de acest nou răspuns (noua cale neuronală).
Iar de vei întâmpina rezistențe și cu siguranță te vor bâzâi o perioadă, închide-le lumina încă de la început.
Ce formă pot lua rezistențele? Pffff, nenumărate! Cu siguranță ți le recunoști deja pe unele dintre ele. Menționez și eu o parte infimă dintre cele cunoscute mie: „Dar nu-mi place deloc să mă laud/ Hai ce prostie mai este și asta! Să mă bucur pentru o chestie pe care doar mi-am imaginat-o/ Prostii! Mie nu-mi plac astea cu „gândește pozitiv bla bla-uri”/ Hai să trecem mai departe la următorul pas s.a.m.d)”.
Nu le da curs!
8. Decide în ce direcție vrei să investești și apoi găsește propria definiție pentru fiecare. Direcțiile pot fi:
– să îmi recapăt încrederea în forțele proprii
– să mă îmi respect adevărul și să mă respect
– să mă iubesc și să-mi dau voie să întâlnesc oamenii în autenticitatea lor
– să învăț să îmi asum responsabilitatea rezultatelor alegerilor făcute, etc.
9. Acum că te-ai decis și ți-ai definit direcția, a sosit timpul să-ți deschizi efectiv un „cont de investiții” la bursă. Poți investi în bursa „Încrederii în sine”, cea a „Autenticității”, a „Integrității”, a „Iubirii de sine”, tu decizi.
Contul poate lua forma unei agende, caiet de notițe, blog orice poate cuprinde direcțiile în care vrei să investești și cu ajutorul căruia să-ți monitorizezi progresul.
Foarte important pentru început este să-ți seteazi obiectivele, deoarece ele sunt cele care îţi vor spune dacă o metodă de investiţie a fost bună sau nu. Ca să știi unde vrei să ajungi cel mai important este să înțelegi unde te afli, realist, la momentul acesta. Prin urmare este necesar să-ți evaluezi situația actuală în funcție de pașii menționați ieri ( factor declanșator/interpretarea/reacția/decizia/ modalitatea de abordare/ rezultatul), ca mai apoi să începi înlocuirea strategiei de la pct. 2 – interpretarea- prin metoda descrisă ieri la pasul 6 – Creează-ți efectiv scenariile în minte.
10. Repetă, repetă, repetă, repetă pașii 1-7 în funcție de ce ți-ai stabilit la pașii 8-9 și insistăăăăăăăă la pasul 10 🙂
Repetă pașii și notează-ți în cont reușitele. Aș putea să scriu chiar o pagină întreagă în care să apară: REPETĂ, REPETĂ, REPETĂ. Deoarece repetarea este una dintre cele 2 metode prin care adulții mai pot învăța lucruri noi (2 – atât cunoaște neuroștiința la momentul acesta). Pe cealaltă crede-mă că nu ți-o dorești s-o experimentezi, chiar dacă viața te va duce pe acolo dacă nu iei „măsurile” necesare din timp. Cea de-a 2a este șocul emoțional puternic.
E decizia ta pe care metodă o alegi să-ți fie dascăl.
Ia-ți atât timp cât este nevoie. Nu participi la nicio cursă. Educă-te să investești pe termen lung iar când te vei simți destul de pregatită și le vei simți că au devenit parte din tine, testează-le în realitate.
Știu că poate îți sunt cunoscute sau că ai mai auzit despre unele dintre metode. Totodată este de așteptat ca posibilele rezistențele să îți spună ceva de genul „Eh! Știam de asta/ Am mai auzit asta până acum… ” , însă dacă vreau să rămâi cu ceva din tot ce am împărtășit mai sus este să te întrebi dacă APLICI ceea ce știi. Nu dacă știi, dacă aplici cu adevărat. Cunoștințe avem cu toții, acțiunea este cea care ne diferențiază. Deci vreau să-i spui înapoi rezistenței „Bine, bine! Știu, am habar, OK! Dar eu chiar aplic?” Dacă îți răspunde că nu, știi ce-ai de făcut.
Însă nimic nu contează mai mult decât dorința ta de-a reuși.
Dorința ta de-a reuși va schimba lumea, pentru că lumea ești de fapt tu.
„O viață neexaminată e o viață ce nu merită trăită” – Socrate