Ai vrea să se schimbe. Ai vrea ca să renunțe la acel obicei care nu-i face bine sau nu vă face bine. Ați discutat de atâtea ori și parcă nimic nu se schimbă, sau dacă se schimbă e doar de scurtă durată. Deja certurile sunt la ordinea zilei, nici nu mai vreți să auziți. Ați întors-o de atâte ori pe toate părțile că ați obosit amândoi. Treptat ajunge o situație “fără scăpare”. Zice că o să se schimbe, însă trec zile, săptămâni și chiar ani iar voi sunteți nu unde v-ați propus, ci mai rău de atât.
Cu siguranță ai întâlnit asta în viața ta, dacă nu cumva experimentezi în prezent acest scenariu de viață.
Poate te întrebi ce e de făcut.
Sunt 3 mari direcții de abordat.
În primul rând asumarea.
Nu este problema celuilalt dacă nu vrea/poate să renunțe la un obicei pe care-l avea de dinainte să vă cunoașteți.
Problema e că tu ai acceptat și ai continuat sperând că va renunța.
Asumă-ți responsabilitatea pentru propria decizie de a rămâne, nu da vina pe celălalt că nu se poate schimba. Poate nici nu vrea sau poate nici nu o consideră “o problemă”.
Deci, a cui e de fapt “problema”?
În al 2 lea rând ar trebui să te întorci la începutul relației sau la începutul obiceiului și să-ți observi un pic comportamentul. Cum ai reacționat? Dacă de ex fuma iar tu detești fumul, ai acceptat să fumeze lângă tine? De câte ori ai spus că e ok? Îl vedeai ca pe un obicei cool?
Ține minte, în relație avem CEEA CE TOLERĂM.
Ai tolerat? Află că mesajul din spatele toleranței este: OK! Este ok!
Asumă-ți greșeala da a tolera. Atât știai atunci.
În al 3 lea rând stă modul în care comunicați aceste diferențe. Cum abordați conflictul? Cum vă exprimați atunci când discutați despre acest subiect?
Experiența mi-a arătat că oamenii solicită ajutor atunci când sunt deja plini de răni de la “zgârieturile” provocate de indejungile discuții abordate greșit. Mi-a mai arătat că în astfel de situații, din lipsă de tehnici și de lucru individual, mulți dau vina pe celălalt în loc să-și exprime sentimentele, să ofere alteenative, să rămână fermi pe decizii și să decidă pentru sine. Experiența de peste 11 ani în managementul conflictului, formările în mediere și soluționarea conflictelor, zecile de ore de consiliere și mentorat și mulțimea celor care mă abordează pentru un sfat în direcția asta, mă fac conștientă de necesitatea scoaterii la lumină a unei metode, a unui workshop cu această temă.
În măsura în care timpul îmi permite, el va prinde contur cât mai curând.
Până atunci nu uita, educația relațională este o alegere!
Cu drag,
Laura