Cel mai des întâlnit mit de care m-am lovit în timpul sesiunilor de consiliere a fost acela că dacă nu ești fericit, ești stricat sau greșit și nu meriți să te afișezi în lume.
Al doilea mit e acela că ceilalți sunt cu siguranță fericiți.
Primul mit induce ideea că suferința este o slăbiciune sau chiar o boală a unei minți “greșite” motiv pentru care persoanele cu care am lucrat, incluzându-mă și pe mine aici, ne-am criticat considerându-ne slabi sau idioți.
Adevărul este că orice minte sănătoasă și orice om de pe lumea aceasta manifestă suferința psihologică. Așa am fost setați de evoluție pentru a putea evolua.
Din suferință se nasc lecțiile, din nemulțumire se naște evoluția, secretul este modul în care privim această suferință.
Mitul al doilea este cel mai des folosit de cei care aleargă după fericire fără a o avea definită cumva anume și ajung a se raporta la exterior (o altă caracteristică a evoluției – apartenența la grup) crezând că ceilalți sunt mai bine decât ei, neluând în seamă că fix focusarea pe această utopie îi face și mai nefericiți.
Mai ales în relații: sigur ceilalți sunt fericiți, nu au discuții în contradictoriu, nu suferă, se iubesc până la infinit, se potrivesc în toate deciziile și se înțeleg chiar fără a comunica… mda! Vise, vise!
Și un alt mit care se leagă de acesta este că dacă scapă de gândurile sau emoțiile “negative” se pot cupla cu cine își imaginează.
Dar și unii și alții vor o viață trăită din plin, fără a lua în calcul că plinul are și bune și rele. Și uite așa negând emoțiile neplăcute dar naturale, ajung să trăiască o viață pe jumătate în așteptarea perfecțiunii.
E nevoie de un antrenament bun al minții și de informațiile adecvate pentru a putea face loc întregii palete de emoții și a nu le reprima. OMS estimează că depresia va fi a doua cea mai debilitantă formă de suferința psihică a anului 2020, fără a lua în calcul și pandemia care a acaparat întregul glob. Deci aș îndrăzni să spun că va ocupa un loc fruntaș.
Repetă după mine: nu există partenerul perfect, acel partener unicorn! Mai devreme sau mai târziu, orice membru al unui cuplu va manifesta frustrarea, dezamăgirea, disperarea și multe alte emoții presupuse “neadecvate” imaginii de relație perfectă.
Fericirea vine întodeauna la pachet, mai devreme sau mai târziu, cu nefericirea. Important este de menținut balanța și de trăit plenar ambele aspecte, chiar dacă unul e plăcut iar celălalt neplăcut.
Tu ce mituri mai deții în tolba frustrărilor?
Educația relațională este o alegere!