Pilda celui care gândește prea mult

Gândirea în exces dăunează grav acțiunii!

Pilda aceasta este pentru cei care gândesc prea mult și fac prea puține deoarece nu de multe ori gândirea devine ca o predea de fum gros care nu ne lasă să vedem mai departe și chiar împiedică acțiunea.

„Am auzit odată de un gânditor evreu. Era un țăran simplu, dar foarte filozofic. Numele lui era Yossel. Se gândea la tot și la toate, așa cum procedează toți filozofii. Îi era foarte greu să facă vreodată ceva, căci gândirea îi ocupa tot timpul și când în sfârșit se simțea pregătit să treacă la fapte, oportunitatea era de mult trecută.

Odată, s-a dus la piață într-un sat din vecinătate pentru a-și vinde grâul. La plecare i-a zis soției:

– De îndată ce am să reușesc să vând grâul, îți voi trimite o telegramă.

Și-a vândut grâul cu un preț foarte bun, după care a scris telegrama, s-a dus la oficiul poștal, a completat formularul… A început apoi să se gândească.

Telegrama suna așa : „Vândut grâul cu profit. Vin mâine. Te sărut și te iubesc, Yossel.”

El a început însă să se gândească: soția mea va crede că am înnebunit. Ce rost are să-i scriu că am vândut grâul cu profit? Doar nu era să-l vând în pierdere?! Drept care a tăiat expresia – cu profit. A devenit însă și mai preocupat, căci dacă a putut avea o asemenea scăpare, înseamnă că ar fi putut exista și alte greșeli în text. De aceea, a început să își analizeze fiecare cuvânt.

Yossel a continuat să se gândeasă: Ce rost are să-i spun soției mele că vin mâine? Doar nu o să mă întorc luna viitoare, sau anul viitor. Soția mea știe foarte bine că am să mă întorc acasă de îndată ce voi vinde grâul. Așa că a tăiat cuvintele – vin mâine.

Dar mintea lui Yossel nu s-a oprit aici. El a continuat să se gândească: de fapt soția mea știe foarte bine că am venit să vând grâul, ce rost mai are să-i mai spun că l-am vândut? Așa că a tăiat și cuvintele – vândut grâul.

A început apoi să râdă: Doar îi scriu nevestei mele, ce rost are să-i spun că o sărut și că o iubesc? Doar nu-i scriu unei străine! Și în fond nu este nici ziua ei și nici Yom Kuppur… Așa că a tăiat și aceste cuvinte.

Tot ce a mai rămas pe telegramă era propriul său nume: Yossel. Drept urmare acesta și-a spus în sinea lui: Yossel, ai înnebunit? Cu siguranță soția ta îți cunoaște foarte bine numele.

În consecință a rupt telegrama, fericit că a economisit bani și și-a păstrat neatins prestigiul de intelectual.”

Extras din cartea despre nimic – Osho. 

Nu fi ca Yossel!

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.

Cu drag,

Laura

P.S Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like și share ca să ajungă la cât mai mulți prieteni

Articole similare

Un comentariu

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.