Top 10 motive pentru care în România domeniul dezvoltării personale se află încă în incubație 🙂
1. Românii sunt buni la toate
Și prin urmare pot fi chiar proprii lor terapeuți sau traineri. Ce nevoie să învețe aproape 7 ani, să-și tocească coatele pe băncile facultăților, să participe la cursuri când pe ei nu-i mai poate învăța nimeni, nimic? Ei știu! Cum adică ce știu? TOT!
2. Se cred lideri
Dar că sunt doar la ei acasă iar atunci când pășesc pragul se alătură turmei și vor să li se zică ce să facă. Nu că n-ar știi ( vezi punctul 1) ci doar ca să aibă pe cine da vina. Și câteodată este mai ușor să te duci undeva unde să-ți spună ce să faci decât să îți descoperi singur metodele.
3. Totul este scump!
Pentru că au o relație proastă cu banii, la români totul este scump. Reclama preferată este cea cu halatul „Scump doamnă, scump! Dincolo era mai ieftin!” Oricât ar costa un curs, o carte, prea puțin contează! Sunt scumpe, să fie clar!
4. Românilor le plac „cârpelile” sau chestiile făcute pe genunchi.
Dovada că Dorel este erou național. De ce să meargă ei la un curs sau să citescă o carte când lucrurile se repară de la sine?
5. Le plac terapiile de grup
Dar grupul să se reunească musai în Centrul Vechi. După ei cele mai bune terapii sunt cele cu hidratare în cluburi sau prin concedii scumpe. Nici nu mai contează că efectele sunt doar pe termen scurt și dobânzile la cardul de credit sunt pe termen lung. Măcar ceva să dureze.
6. Gândesc pe termen scurt!
La români s-a inventat prima oară treaba cu meditația și cu trăitul în prezent. Nu mă crezi? Fă un sondaj să vezi câți români economisesc sau au bani din salariu a doua zi după ce l-au primit. Ei știu că viața e scurtă și prin urmare nu contează că poate fi „scurtă” pentru 90 de ani. E scurtă azi, e scurtă mâine și e scurtă și cu lipsuri și peste 90 de ani.
7. Sunt urmașii lui Ștefan cel Mare & CO.
Pentru că nu le place efortul au decis că a sosit momentul să-și mai tragă sufletul un pic după Ștefan cel Mare și toți ceilalți eroi naționali. Au luptat cei dinainte lor destul și ce? N-ar fi mai bine să se așeze la o terasă să bea o cafea?
8. Miorița – imn național
Conform statisticilor peste 2 milioane de români sunt la ora acutuală în depresie, însă poate să vină oricine să le spună acum că îi poate ajuta să iasă la liman și să-și facă viața frumoasă când ei sunt fanii ciobanului moldovean din Miorița. Baciu i-a învățat că și atunci când ești pe picior de a pica în groapă, tot ce trebuie să faci este să rămâi pasiv, să vorbești cu mioarele și să-i minți pe cei din jurul tău că de fapt n-ai murit, ci te-ai transformat ( însurat conform baladei).
9. De ce să plătești un specialist când poți merge la grătar?
Prietenii sunt cei mai buni terapeuți pentru că îi susțin și cu dieta. Întotdeauna se întâlnesc la mici și bere. Ce nevoie au de un nutriționist când știu că cea mai bună salată lângă mici e cea de hamei?
10. Pe ei nu-i păcălește nimeni
Oricum orice ai zice tu, nu contează! Românul este șmecher și n-are nevoie de muncă pentru succes. Doar fraierii muncesc, ceilalți sunt pe barosăneală!
Așa-i! E greu în terapie, e greu la cursuri, e greu să citești, e greu să pleci din locul în care ești ca să ajungi unde îți dorești! Și ce dacă?! Corpul uman a fost construit să facă față unor obstacole ce par imposibil de depășit, mintea a fost făcută să îndure și cele mai feroce situații, nu-mi spune că te sperie o noapte nedormită!
Drumul către succes ( oricum ai defini tu acel succes) e plin de încercări, de obstacole, de gropi, de rute ocolitoare dar e și extraordinar de frumos.
Slavă Domnului că încet, încet încep din ce în ce mai mult să fie promovați și oamenii de succes români. Că începem să avem exemple sănătoase în jur. Indiferent de naționalitate toți spun același lucru. Au avut o idee, (majoritatea) au muncit enorm de mult ca să o pună în aplicare, au avut un exemplu ( un mentor), și un motiv extrem de puternic în spate. Restul a fost încredere, eșec, curaj și putere
Și chiar dacă sunt căi pe care le putem replica cu toții, mecanismul succesului este mai complex de atât! Și nu te ferește nimeni de durerea parcurgerii drumului. Fie că este un business, o relație pe care ți-o dorești, o casă, o mașină, o carieră, un corp bine definit sau o sănătate de fier, este necesar să ieși din mentalitatea Mioriței și a lui Dorel.
Și mai ai nevoie de enorm de mult curaj pentru a face lucrurile despre care oamenii de succes vorbesc.
Chiar dacă toți suntem făcuți pentru succes doar unii îl vor atinge. Doar aceia care au curaj!
Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.
Cu drag,
Laura
Sursa foto: pozehaioase2014.blogspot.ro