5 scântei pentru focul pasiunii – Riscul și atracția în relațiile de iubire

Încheiam articolul de ieri spunând că iubirea are nevoie să închidă spațiile, să creeze siguranță și apropiere, în timp ce pasiunea are nevoie de spațiu. Pasiunea are nevoie de curiozitate, iar curiozitatea apare din incertitudine, e ca și cum ar fi un pod pe care să-l treacă și pe cineva de partea cealaltă a podului.

Experimentul „Love on a suspension bridge” 

În 1974 Donald Dutton și Arthur Aron au realizat un experiment interesant pe care l-au numit  – „Love on a suspension bridge”  Dragostea pe un pod suspendat, prin care au arătat cum riscul și atracția sunt conectate. Scopul testului a fost să vadă câți dintre cei intervievați, o vor contacta pe tipa care le-a adresat întrebările.

În cadrul studiului, o femeie intervievator a abordat un număr de bărbați în timp ce aceștia traversau două poduri diferite. Unul dintre poduri era din lemn, destul de instabil și atârna la o înălțime de 70 m deasupra unui râu involburat, iar celălalt era un pod stabil, la o înălțime mult mai joasă, deasupra unei ape stătătoare (am pus link cu filmarea în care poți auzi unele dintre întrebările adresate). Se pare că bărbații care au fost opriți pe podul mai înfricoșător, cel de lemn, au fost mai predispuși ( 9 din 18 intervievați) să o contacteze pe intervievatoare decât cei care au fost opriți pe podul stabil ( 2 din 16 ).  Cercetătorii au concluzionat că bărbații care s-au aflat pe podul cu grad de risc mai ridicat, cel de lemn, au asociat gradul de excitare, adus de faptul că au fost expuși la o situație riscantă, cu persoana pe care au întâlnit-o. Totodată au crezut că experiența riscantă probabil le-a declanșat inconștient dorința de deschidere, „o lărgire a sinelui” prin conectarea la cealaltă persoană. Mai pe românește, atunci când oamenii se află îm prezența riscului, a încântării și a inspirației, sunt mai plini de viață, mai prezenți și mai aproape de valorile reale și atunci este cel mai posibil să simtă importanța și urgența iubirii. După ce am aflat de acest test am încetat să mă mai enervez la toate filmele de Hollywood în care protagoniștii se îndrăgosteau nebunește la finalul unor teribile aventuri. Se pare că nu era doar un scenariu de Hollywood 🙂 

Podul și relația ta

Poate părea că experimentul cu podul n-are nicio legătura cu relația ta de iubire sau viitoarea ta relație, dar crede-mă că are. Am ales experimentul doar ca să-ți satisfac partea logică a creierului 🙂 Și când zic asta nu mă aștept să te expui de bună voie la situații periculoase sau riscante, doar, doar să te îndrăgosești (sau reîndrăgosteși), deși șansele sar de 50 % 🙂 ci să vezi legătura dintre risc și pasiune, siguranță și iubire.

„Riscul” la nivel de relație înseamnă de fapt lipsa cunoscutului, incertitudinea, lipsa siguranței, atunci când realizezi cu adevărat că partenerul nu-ți aparține și poți oricând să-l „pierzi”(a se înțelege că partenerul poate alege oricând să plece). Oricât de contraintuitiv este, însă abia atunci când pleci din cunoscutul relației, sau cunoscutul tău, îți dai voie să-l vezi cu adevărat pe celălalt și să-l găsești din nou atrăgător. Pentru că știi ce se întâmplă? Riscul te duce într-un mecanism de autoconservare care la esență te face să fii prezent/ă la tine și să ai grijă doar de tine ( inconștient te aduce aproape de valorile tale reale, deoarece atunci când nu există nimic de pierdut, poți fi și face orice). Nu trebuie să mai ai grijă de nimeni altcineva, nici măcar de partenerul sau partenera ta. Acesta este locul în care prinzi viață, cel în care ești suficient ție însuți, iar acesta este momentul în care pasiunea de viața și de tot ce te înconjoară se aprinde în tine. Acesta-i motivul pentru care atunci când faci ceea ce-ți place sau când oamenii își găsesc chemarea, sunt plini de energie, de viața, de iubire. În puține cazuri pasiunea are treabă cu celălalt 🙂 Când în fața ta partenerul tău face același lucru și n-are nevoie de niciun ajutor din partea ta, se dezlanțuie nebunia. Un om care își este suficient sieși, este al naibii de atrăgător.

Câte cazuri de femei cu „prestanță”/ „pretenții” care s-au îndrăgostit nebunește de „bad boys” sau „băieții de cartier – golănașii” cum se mai numesc la noi, n-ai auzit? Sau invers, bărbați care se îndrăgostesc de „femei ușuratice”? Gândește-te un pic la atitudinea celor pe care societatea îi etichetează ca „băieții de cartier – golănașii” sau „femei ușuratice”, nu-i așa că-și cam poartă singuri de grijă și sunt cam suficienți fiecare sieși? Nu-i așa că transmit siguranță pe sine și că n-au nevoie de un partener ca să se descurce sau să aibă grijă de ei? Exact! Acolo se naște pasiunea.

Pasiunea se naște de acolo de unde te-ai aștepta mai puțin.

Știi că a fost realizat un alt studiu în care au participat membrii unor cupluri „cu vechime” ce au fost întrebați când se simt cel mai atrași de partenerii lor? Care crezi că a fost răspunsul majorității, peste 90% parcă? Că se simțeau atrași atunci când partenerii erau în elementul lor, cand faceau ceva cu pasiune ( echitație, mergeau pe motor, jucau fotbal, olărit, meșteșugărit etc) pentru că atunci când făceau lucrurile cu pasiune erau radianți, erau prezenți în viața lor, nu aveau nevoie de nimeni, își erau suficienți și independenți. Dacă am presupune că partenerul intervievat era femeia din cuplu – inconștient faptul că iubitul ei nu mai avea nevoie de ea și apărea riscul, o făcea pe ea să se elibereze de responsabilitățile rolului de „mamă” eroină și salvatoare, să se privească pe ea și să-și asume feminitatea în cuplu, iar dacă cel intervievat era bărbatul – văzându-și partenera centrată și echilibrată, avea loc să renunțe la rolul de protector, tată de familie și să-și activeze masculinitatea ca să intre în rolul de bărbat care-și dorește femeia – dacă nu trebuie să te mai protejez, te pot „domina”. Iar asta se aplică în toate relațiile, indiferent de „vechime” 🙂

5 scântei pentru focul pasiunii 

1, Recreează „podul” în tine și în relația ta;
2. Nu te mai lua atât în serios și nu mai afirma că știi cine ești (asta printre rânduri se numește siguranță/ certitudine) – dă-ți voie să explorezi;
3. Nu-ți lua partenerul de bun și nici de crescut (dacă ești femeia) sau sub protectorat ( dacă ești bărbatul);
4. Reconectează-te la părțile din tine pe care le-ai abandonat pe parcursul relației;
5. Adu noutatea în viața ta iar când o vei fi adus-o, cu siguranță va fi și în relația ta de iubire.

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.